Fabricarea săpunului prin procesul la rece

Săpun natural Pure Juniper

Tehnica de fabricare a săpunului prin procesul la rece este cunoscută de mii de ani. Numele săpunului provine din cuvântul latin "sapo", iar reacția chimică de fabricare a săpunului se numește saponificare.

Saponificarea este o reacție între o soluție caldă de alcali, de obicei hidroxid de sodiu, și acizii grași din uleiuri sau grăsimi naturale, rezultând sărurile acizilor grași și glicerina ca produs secundar. Glicerina este un umectant natural, ne-toxic, care menține pielea hidratată și moale.

Procesul de fabricare a săpunului la rece nu folosește nicio sursă externă de încălzire pentru a accelera saponificarea, spre deosebire de procesul la cald. Saponificarea în săpunul la rece, de obicei, are loc în primele 48 de ore. Motivul pentru care săpunurile la rece au un timp de maturare de cel puțin câteva săptămâni este că apa se evaporă din săpun, ceea ce îl face mai dur, săpunul dezvoltă o structură cristalină, iar calitatea generală a săpunului se îmbunătățește. Astfel, cu cât săpunul maturizează mai mult, cu atât este mai bun. Din experiența mea, săpunurile care maturizează mai mult au bule mai puternice, spumă mai cremoasă și rezistă mai mult.

Toate săpunurile Pure Juniper se maturizează timp de cel puțin 4-6 săptămâni, deoarece calitatea batoanelor de săpun este extrem de importantă, iar timpul de maturare joacă un rol esențial în obținerea unui săpun de calitate superioară.

 

PureJuniper Săpun Natural 

Procesul de fabricare a săpunului începe cu echipamentul de siguranță, care include mănuși, haine cu mâneci lungi, un sort și o mască. Protejarea împotriva potențialelor pericole este o obligație. Hidroxidul de sodiu este o substanță chimică foarte puternică și poate provoca leziuni grave.

Echipamentul meu pentru fabricarea săpunului include vase din oțel inoxidabil, forme și spatule din silicon, linguri, cântar și o protecție pentru suprafață.

Înainte de a amesteca, este important să aveți toate ingredientele pregătite, cum ar fi uleiurile esențiale și vegetale, pigmenții și soluția de saponificare, altfel lucrurile pot merge prost și rezultatele pot să nu fie cele dorite.

Pure Juniper Sapun Natural Artizanal
Când totul este pregătit, este timpul pentru saponificare prin adăugarea soluției de saponificare în amestecul de ulei. Pentru a accelera reacția și a obține un lot mai gros, mulți producători de săpun folosesc un mixer manual. În acest moment, lucrurile pot diferi puțin în funcție de faptul dacă se realizează un design sau nu, dar este momentul când se adaugă uleiurile esențiale și pigmenții în lotul de săpun.

După ce lotul de săpun este pregătit, este turnat în matrițe și lăsat să se întărească timp de aproximativ 24 de ore. Uneori poate dura mai mult, în funcție de uleiurile folosite și de grosimea lotului.

Pure Juniper Săpun Natural

Următorul pas în procesul de fabricare a săpunului este tăierea. Dețin un cutter de săpun din lemn cu un singur fir dar și unul cu mai multe fire din fier, astfel încât fiecare lot este tăiat unul câte unul sau per formă, ceea ce aduce emoția așteptării cum va arăta următorul săpun.

PureJuniper Săpun Natural Artizanal

După un timp, săpunurile sunt marcate și sunt depozitate pe rafturi pentru a se matura timp de câteva săptămâni.

Pure Juniper Sapun Natural Artizanal